Zonnepanelen op je dak: wat komt er bij kijken?

Je woning onderhouden - waar begin je?

Verduurzaming

14/3/2022

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je portemonnee. Je kunt de investering in gemiddeld 6 tot 7 jaar terugverdienen. En je hebt daarna gratis stroom van je eigen dak. Een flinke besparing dus. Maar waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen?

Waarom zonnepanelen aanschaffen?

In ons land schijnt genoeg zon om zelf groene energie op te wekken met zonnepanelen. De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame investering in je huis en in het milieu. Voor een duurzame toekomst zijn zonnepanelen een must. En je bespaart vanaf je eerste dag al flink op je energiekosten: hoe meer je zelf opwekt, des te minder je kwijt bent aan je energierekening en des te korter de terugverdientijd. Veel energieleveranciers zijn bereid je maandbedrag direct te verlagen bij installatie van zonnepanelen. Genoeg redenen dus om zonnepanelen aan te schaffen.

Voordelen van zonnepanelen op een rijtje:

- Lagere energierekening

- Minder CO2 uitstoot

- Hogere woningwaarde

- Lange levensduur

- Weinig onderhoud nodig

- Duurzame energie

- Goed voor het milieu

Aanschaf en plaatsing van zonnepanelen

Er zijn meerdere aanbieders van zonnepanelen. Vraag meerdere offertes op, maar staar je niet blind op de prijs. Kijk hoe de aanbieders tot het legplan zijn gekomen. Hebben zij met alle factoren rekening gehouden, zoals met de schaduw van schoorstenen en bomen? Zijn de aannames over opbrengst per paneel en de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs reëel? Wat zijn de geboden garanties?

 

Je bent ongeveer € 5000 kwijt aan een gemiddelde installatie met 12 zonnepanelen. Deze investering verdien je in ongeveer 6 tot 7 jaar terug. Daarnaast kun je minder of juist meer zonnepanelen aanschaffen, maar minder dan 6 panelen installeren is relatief duur. De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie.

Een zonne-installatie bestaat uit:

- Zonnepanelen

- Omvormer

- Monitoringssysteem (meestal inbegrepen bij de omvormer)

 

Bij de installatie van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Er kan op twee manieren een plan bedacht worden: van afstand met de computer of ter plekke. Zonnepanelen kunnen het beste worden geplaatst door vakkundige installateurs. Zeker omdat bij systemen met een grotere opbrengst je bij wet verplicht bent om een erkende installateur in te schakelen. Grotere systemen kunnen namelijk mogelijke verzwaring van het dak vereisen. En je voorkomt hiermee gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten.

 

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Jouw zonnepanelen op het dak staan in verbinding met het energienetwerk. In de zomer wek je meer op dan in de winter. Daarom wordt jouw verbruik en opbrengst verrekend over de periode van een jaar. Je kunt bijvoorbeeld in de zomer meer terugleveren dat je verbruikt, maar in de winter heb je juist meer stroom nodig. Als je minder energie verbruikt dan dat de zonnepanelen opbrengen, lever je de groene energie terug aan het energienetwerk en verdien je zelfs geld.

Om de opbrengst te bepalen van jouw zonnepanelen, zijn er een aantal zaken waar je naar moet kijken. We lichten de drie belangrijkste factoren toe waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van de mogelijke opbrengst van jouw zonnepanelen.

1. Het aantal zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen is van groot belang: hoe meer zonnepanelen je hebt, des te meer energie deze in totaal opleveren. Heb je veel ruimte op je dak voor zonnepanelen? Dan betekent dit dus een grotere opbrengst per maand.

2. De stand van jouw dak

Zorg ervoor dat de zonnepanelen op jouw dak op het zuiden zijn gericht. Dit levert namelijk het meeste rendement op.

3. Type zonnepanelen

Voor het bepalen van de uiteindelijke opbrengst is ook het type zonnepanelen belangrijk. Je hebt monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen. Deze zonnepanelen verschillen in kleur (blauw of zwart) en hebben daarnaast een verschillend vermogen om energie op te wekken.

Waardestijging woning met zonnepanelen

Natuurlijk hebben zonnepanelen ook een gunstig effect op de waarde van je woning. Als woningeigenaar wil je bijhouden wat je zonnepanelen doen met de waarde van je huis. Het huisdossier, het gepersonaliseerde platform voor woningverbeteringen, maakt dit mogelijk. Houd eenvoudig al jouw woningverbeteringen, zoals zonnepanelen, gestructureerd bij én krijg inzicht in de waardestijging van je woning als gevolg van woningverbeteringen. Daarnaast krijg je advies over je volgende woninginvestering en het verder verbeteren van je energielabel. Tenslotte heb je alle documenten op één plek. Nooit meer zoeken dus naar de factuur of offerte met garantiebepaling voor je zonnepanelen! Meer informatie over hethuisdossier vind je hier.

Bekijk gerelateerde blogs