Top 3 tips om je huis te verduurzamen

Je woning onderhouden - waar begin je?

Verduurzaming

22/2/2022


Je huis verduurzamen hoeft niet moeilijk te zijn. Maar dan is het handig dat je weet hoe je moet beginnen. Want hoe kun je je huis eigenlijk verduurzamen op een effectieve manier? Het gaat er in essentie om dat je de warmte in huis zo goed mogelijk vast houdt. Hier vind je de top 3 tips om je huis te verduurzamen.

 

Tip 1: Beperk energieverlies

Controleer allereerst de ramen en deuren in huis op kieren en let op de ventilatie. Dit zijn namelijk plekken waar je al snel veel onnodig energieverlies hebt. Deuren kun je voorzien van tochtstrips en je ramen kun je voorzien van voorzetramen.

Tip 2: Isoleer muren, vloer en dak

De muren zijn de belangrijkste plekken waar je warmte door verliest. In leefruimtes zoals de keuken en de woonkamer is het extra belangrijk dat je kiest voor muurisolatie. Je kunt ervoor kiezen om je huis van een extra laag isolatie te voorzien, dit wordt ook welgevelisolatie genoemd. Gevelisolatie is relatief goedkoop en je kunt er op een efficiënte manier een groot deel van je huis mee isoleren.

Vervolgens kijk je naar de vloer en het dak van je huis. Het isoleren van de vloer is meestal niet direct noodzakelijk, maar vloerisolatie kan wel helpen om optrekkende kou te verminderen. Door je dak te isoleren, voorkom je dat er inde winter te veel warmte verdwijnt en in de zomer te veel warmte binnen komt. Met dakisolatie kun je veel geld besparen, omdat warme lucht opstijgt naar boven in het huis.

Tip 3: Zorg voor goede ventilatie

Zorg voor goede ventilatie in je huis. Je huis isoleren is de eerste stap om je huis te verduurzamen, maar dit zorgt er ook voor dat het sneller bedompt en onfris wordt. Stilstaande lucht in ongezond vanwege de stof en schimmeldeeltjes in de lucht. Daarbij kun je met beperkte ventilatie sneller last krijgen van schimmel. De lucht raakt dan verzadigd van vocht. Je huis isoleren is een belangrijke stap in de verduurzaming van je huis, maar zorg ook voor goede isolatie.

 

Gepersonaliseerd advies over verduurzamingen

Naast deze top 3 tips voor verduurzamen, kun je een stap verder gaan door je huis verder te verduurzamen met HR++ glas, zonnepanelen en bijvoorbeeld een warmtepomp. De kosten van deze maatregelen liggen wat hoger. Met het huisdossier krijg je gepersonaliseerd advies passend bij jouw woonsituatie. Je plant de verduurzamingen ook direct in en krijgt inzicht in de waardestijging van je woning als gevolg van deze verduurzamingen. Bekijk hier de mogelijkheden die het huisdossier biedt.

 

Bekijk gerelateerde blogs