Subsidies voor woningverduurzaming

Je woning onderhouden - waar begin je?

Verduurzaming

20/6/2022


Je eigen huis, daar komt heel wat bij kijken. Wist je dat je als huiseigenaar voor het treffen van duurzame maatregelen een subsidie kunt aanvragen?


Je kunt als huiseigenaar subsidie aanvragen wanneer je duurzame maatregelen doorvoert. De overheid heeft hiervoor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Je komt in aanmerking als je eigenaar bent van de koopwoning en deze woning je hoofdverblijf is of direct na de verbouwing wordt. De subsidie geldt ook voor VvE’s.

De ISDE geldt voor de aanschaf van:

•   Isolatiemaatregelen (dak-, spouwmuur-, gevel-, vloer- en bodemisolatie of HR-glas);

•   Zonneboilers;

•   Warmtepompen;

•   Aansluiting warmtenet.

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een isolatiebedrijf, dus niet voor doe-het-zelven. Het apparaat (zonneboiler of warmtepomp), aansluiting warmtenet en/of de isolatiemaatregelen zijn nieuw aangeschaft én dit is aan te tonen met een betaalbewijs. ISDE vraag je aan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het RVO heeft een handig stappenplan zodat je precies weet wat je nodig hebt om de aanvraag in te kunnen dienen. Verder kun je de subsidie binnen 12 maanden na installatie of uitvoering van de eerste maatregel indienen.

Subsidies en andere financiering combineren

Hiernaast zijn er verschillende regionale subsidies beschikbaar, bijvoorbeeld van je gemeente. Het is mogelijk om subsidies te combineren met andere financieringsmogelijkheden. Hierbij kun je denken aan de installatie van een zonneboiler of isolatie van het dak. Je kunt dan een subsidie combineren met een lening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren. Helaas is het niet mogelijk om subsidies van de gemeente en van het rijk voor dezelfde maatregel te stapelen. Je moet vaak op het aanvraagformulier invullen of je bij een andere instantie subsidie aanvraagt voor dezelfde energiebesparende maatregel.

Advies over woningverduurzaming

Wil jij advies over welke verduurzaming het best bij jouw situatie past? Het huisdossier is jouw gepersonaliseerde platform voor woningverbeteringen. Je krijgt op basis van jouw woninggegevens en je historie van verduurzamingen advies welke verduurzaming het beste past. Of hoe je jouw energielabel kunt verbeteren. Ook krijg je inzicht in alle actuele beschikbare subsidies vanuit jouw gemeente. Handig toch? Wil je meer informatie? Neem contact met ons op! We helpen je graag verder.

Bekijk gerelateerde blogs