Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Je woning onderhouden - waar begin je?

Nieuwsbericht

26/1/2022

Wist je dat vanaf 1 juli rookmelders wettelijk verplicht zijn voor elke verdieping van je huis? De regel bestond al voor nieuwbouw, maar geldt binnenkort ook voor bestaande woningen.

Werkende, goed opgehangen en onderhouden rookmelders redden levens en verkleinen schades. Let er op dat je rookmelders koopt met EN-nummers, dan weet je zeker dat ze voldoen aan de Europese norm. Bevestig de rookmelders minimaal 50 cm van de rand, hoek of ventilatie/airco. Daarnaast vervang je de batterij als de rookmelder een piepje laat horen. Rookmelders hebben ook onderhoud nodig.

Het plaatsen en onderhouden van rookmelders kun je zelf doen of laten uitvoeren. Met het huisdossier heb je de onderhoudstermijnen en het vervangen van de batterij van je rookmelders eenvoudig op de planning staan. Je krijgt geautomatiseerde herinneringen, zodat je er geen omkijken meer naar hebt. Ook als het tijd is om na 10 jaar de rookmelder te vervangen.

Heb je per 1 juli geen rookmelders in huis? Dan loop je het risico op een boete. Bovendien kan het zo zijn dat bij een eventuele brand je verzekeraar geen schade uitkeert, omdat je niet aan de wettelijke verplichting voldoet. Met het huisdossier toon je eenvoudig aan welke rookmelders je hebt en hoe vaak je ze onderhoudt.

Bekijk gerelateerde blogs