Je woning onderhouden - waar begin je?

Je woning onderhouden - waar begin je?

Onderhoud

31/10/2021

In een goed onderhouden huis is het prettig wonen. Bovendien voorkom je schade als je tijdig en regelmatig onderhoud pleegt aan je woning. Maar waar begin je? Wij nemen je graag mee in het belang van woningonderhoud en welk onderhoud aan je huis nodig is.

Waarom is onderhoud zo belangrijk?

Volgens de Woningwet ben je als huiseigenaar verplicht om je huis te onderhouden. De naleving van de wet wordt door de gemeente gedaan. Daarnaast is het onderhouden van je huis belangrijk om schade te voorkomen door achterstallig onderhoud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van houtrot of het verven van de kozijnen. Doe je dat niet tijdig, dan zit je met hogere kosten. Regelmatig onderhoud kost minder dan reparatie of vervanging.

Een simpel voorbeeld illustreert dit: als je tijdig je kozijnen laat schilderen voor bijvoorbeeld € 200,-, dan voorkom je daarmee dat je je kozijnen moet vervangen à € 2.000,-. Je bespaart in dit voorbeeld dus maar liefst € 1.800,- door tijdig je onderhoud te plegen. Een goed onderhouden huis is daarnaast meer waard en verkoopt beter.

Voorbeelden van veel voorkomend onderhoud aan je huis:

•   Het controleren van hang- en sluitwerk

•   Onderhoud aan dakgoten

•   Schilderwerk van ramen, deuren en kozijnen

•   Het reinigen van de ventilatie

•   Het controleren van de riolering en het reinigen van sifons

Wat zijn de kosten van woningonderhoud?

De kosten van woningonderhoud hangen onder andere af van het bouwjaar en de staat van je woning. Daarnaast spelen de grootte van jouw woning en het type werkzaamheden een rol in de kosten. Vereniging Eigen Huis gaat uit van een gemiddelde van € 250,- per maand. Met het huisdossier-abonnement heb je kostenindicaties beschikbaar voor verschillende typen onderhoudswerkzaamheden. Zo krijg je een idee waar je aan begint.

Regelmatig onderhoud kost minder dan reparatie of vervanging.

Voordelen van woningonderhoud

Een goed onderhouden woning biedt veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van een lekkage. Het scheelt veel geld, want voorkomen is beter dan genezen. En een goed onderhouden huis is meer waard bij verkoop.

Verder kun je genieten van de volgende voordelen:

•   Weinig tot geen last problemen of storingen

•   Levensduur van je woning wordt aanzienlijk verlengd

•   Langer woonplezier en minder kosten

Welk onderhoud is regelmatig nodig in huis?

Er zijn een aantal onderdelen van je huis die regelmatig onderhouden moeten worden, zodat je schade - en dus hogere kosten - voorkomt. Dit zijn de meest voorkomende onderhoudswerkzaamheden aan je woning:

1. Schilderwerk

Schilderwerk is een van de belangrijkste onderdelen op het gebied van onderhoud. Je ziet immers meteen of het schilderwerk goed onderhouden is. Kwalitatief goede verf is hierbij van groot belang. Koop verf dat speciaal bedoeld is voor buitenshuis. Op deze manier is de verf het best beschermd tegen regen en wind en gaat de verfbeurt langer mee.

2. Het dak

Je hebt een dak boven je hoofd, maar weet je ook of het een veilig dak is? Het is belangrijk om je dak goed te onderhouden. Controleer bijvoorbeeld het dak altijd na heftige weersomstandigheden. Verwijder eventueel stukken mos van het dak. Hoewel het dak niet vaak hoeft te worden vervangen, is regelmatige controle wel nodig.

3. De dakgoot

Een dakgoot moet goed kunnen functioneren. Daarom is het verstandig om regelmatig te checken of er geen vuil in de dakgoot verstopt is geraakt. Denk hierbij aan bladeren, mos of takken. Met name in de herfst en winter kun je last hebben van een verstopte dakgoot. Maak je dakgoot jaarlijks schoon en laat het eens in de zoveel tijd controleren door een specialist.

4. De ramen

Van binnenuit kun je niet de buitenkant van de ramen zien. Daardoor vergeet men wel eens dat ramen beschadigd kunnen raken. Er kunnen scheurtjes in de kit aansluiting ontstaan. Of het hout kan gaan rotten. Dit kan leiden tot hoge kosten, omdat kozijnen dan vervangen moeten worden. Maak daarom de kozijnen goed schoon als je de ramen gaat lappen en verf ze regelmatig. Zo voorkom je veel onnodige beschadiging aan je kozijnen.

5. De tuin

Uiteraard moet de tuin ook goed onderhouden worden, omdat het onderdeel is van je woning. Begin met het schoonmaken van de tuin, maai het gras, verwijder het onkruid en maak vieze tuintegels schoon. Denk daarnaast aan het bemesten van de bodem en het snoeien van planten. Als je zelf weinig tijd hebt, kun je een tuinman of hovenier inhuren. Deze kan ook het grote tuinonderhoud doen, zodat de tuin in goede conditie blijft. Het inhuren van een tuinman kost gemiddeld tussen de € 35,- en € 55,- per uur.

Gebruik een onderhoudschecklist voor je woning

Bovenstaande tips zijn slechts een leidraad. Er zijn nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden binnens- en buitenshuis. Wil je je onderhoud gestructureerd aanpakken? Met de onderhoudschecklist van het huisdossier heb je een compleet overzicht van wat er nodig is aan onderhoud in en om je woning. Je kunt je onderhoudsplanning hier makkelijk in bijhouden, inclusief bijvoorbeeld het kleurnummer van jouw geverfde kozijnen. En je krijgt geautomatiseerde herinneringen van terugkerend onderhoud. Wel zo makkelijk.

Bekijk gerelateerde blogs