Je energieverbruik verlagen doe je zo

Je woning onderhouden - waar begin je?

Geldbesparing

16/8/2021

Stel je eens voor. Je gaat bewust om met je geld. Daarom kijk je regelmatig naar aanbiedingen en kies je zorgvuldig je boodschappen uit. Zo houd je meer geld over voor bijvoorbeeld leuke uitjes. Maar kijk je ook naar de besparingsmogelijkheden in huis? Wist je dat je heel gemakkelijk ook je energieverbruik - en dus je energierekening - kunt verlagen? We geven je hieronder een aantal praktische tips om je energieverbruik te verlagen.

Overstappen naar energiezuinige apparaten

Afscheid nemen van bepaalde apparaten is moeilijk, dat begrijpen wij maar al te goed. Zeker wanneer je koelkast het al meer dan 20 jaar prima doet. Of een oude lamp die je ooit een keer hebt gehaald. Maar het is een feit dat oude apparaten meer energie verbruiken dan nieuwe, extra energiezuinige apparaten. Zeg dus doei tegen je oude koelkast en investeer in een koelvriescombinatie met een A+++ energielabel. Hiermee kun je algauw 200 kWh per jaar op je energieverbruik besparen. Dat komt neer op zo’n €45,- per jaar.

De was buiten hangen

Zuinig wassen helpt ook. Volgens de Consumentenbond kun je al zuinig wassen met een volle trommel en met een lagere temperatuur. Draai hiervoor het 30-gradenprogramma en doe de trommel zo vol mogelijk (maar niet te vol). Zo hoef je minder vaak de wasmachine te draaien, wat ook weer ten goede komt van je energieverbruik.

Bespaar ook op de wasmachine en wasdroger. Een A+ of A++ wasmachine en droger besparen enorm op je energieverbruik. Maar heb je de wasdroger echt nodig? Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer het zonnetje schijnt, hang je de was lekker buiten aan de waslijn. Je wasgoed droogt gratis én je bespaart energie. Ook op koude, maar zonnige herfst- of winterdagen kun je je beddengoed of handdoeken buitenhangen. Op andere dagen kun je je was ook binnen te drogen hangen als je voldoende ruimte hebt. Zo verlaag je gemakkelijk je energieverbruik.

Zet elektrische apparaten volledig uit

Je steekt een oplader in het stopcontacten laadt je mobiel, camera of tablet op. Maar laat je de oplader in het stopcontact zitten, ook als je deze niet gebruikt? Dan verbruik je onnodig energie en dat is zonde. Haal je opladers daarom uit het stopcontact wanneer je klaar bent met opladen.

Kijk ook eens naar apparaten die de hele dag aanstaan, maar niet aan hoeven te zijn. Dat zijn energieslurpers! Bijvoorbeeld de TV, het koffiezetapparaat en de waterkoker. Zet je radio eens helemaal uit door de stekker uit het stopcontact te verwijderen. Denk ook aan andere apparaten die stand-by staan. Onze tip is om je apparaten niet op stand-by te zetten, want ook dan verbruiken ze stroom.

Stap ook over naar led-lampen, spaarlampen en tl-lampen. Volgens Milieu Centraal belasten energiezuinige lampen het milieu bovendien veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Daarnaast gaan led-lampen langer mee.

Het is een feit dat oude apparaten meer energie verbruiken dan nieuwe, extra energiezuinige apparaten.

Check de garantietermijn van je inboedel

We raden je dus aan om over te stappen op nieuwe energiezuinige apparaten als je wilt besparen op je energieverbruik in huis. Een ideaal moment hiervoor is wanneer de garantietermijn van je huidige apparaat afloopt. Wist je dat je je inboedel inclusief garantiebewijzen kunt bijhouden in het huisdossier? Je krijgt automatisch twee weken voor het verlopen van de garantietermijn een herinnering per e-mail. Alles op één plek, wel zo overzichtelijk.

Bekijk gerelateerde blogs