Hoe verduurzamen Nederlanders hun woning?

Je woning onderhouden - waar begin je?

Verduurzaming

19/12/2021

Uit de Energiemonitor 2021 blijkt dat maar liefst 81% van de consumenten één of meer verduurzamingsmaatregelen heeft getroffen. Met het verduurzamen van je woning bespaar je energie en dus kosten. Bovendien ervaar je een hoger wooncomfort én een hogere woningwaarde. Tenslotte is verduurzamen ook goed voor het milieu.

 

Wil jij ook aan de slag met duurzaam wonen? Dan zijn er veel maatregelen waar je uit kunt kiezen. In dit artikel bespreken wij vier populaire maatregelen om te verduurzamen.

De uitkomsten van de Energiemonitor

Jaarlijks wordt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen op het gebied van energie in de Energiemonitor, waarbij ook gekeken wordt naar verduurzaming. Uit onderzoek is gebleken dat acht op de tien consumenten al duurzame maatregelen in en om het huis hebben getroffen. Dit zijn de meest populaire:


1. 38% heeft spouwmuurisolatie
2. 37% heeft dakisolatie
3. 35% heeft inzicht in energieverbruik via een app
4. 35% heeft HR++ glas

Zonnepanelen zijn ook populair, 27% van de consumenten heeft zonnepanelen op het dak. Zo’n 26% van de consumenten heeft een slimme thermostaat in huis. Andere maatregelen (zoals een warmtepomp of investeren in wind- en zonne-energie) komen momenteel nog weinig voor, namelijk 5%. Er is ook een groep (19%) die nog geen verduurzamingsmaatregelen heeft. Gelukkig zijn er steeds meer consumenten die het belang van duurzaamheid inzien en meerdere maatregelen hebben getroffen.

 

Maatregel 1: Spouwmuurisolatie

Eén van de veelgebruikte maatregelen is het isoleren van de spouwmuren. De spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Als de spouwmuren in jouw woning nog niet zijn geïsoleerd, dan kun je de spouw vullen met isolerend materiaal. Denk bijvoorbeeld aan glas- of steenwol, schuim of piepschuim bolletjes. Gelukkig hoef je niet de hele muur te vullen. Er worden namelijk gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. Vervolgens worden de gaten weer gevuld met materiaal dat dezelfde kleur heeft als de voegen van de muur.

 

Maatregel 2: Dakisolatie

Veel energie kan verloren gaan als het dak van je woning niet goed is geïsoleerd. Er zijn verschillende redenen om je dak te isoleren:

- Lagere energiekosten omdat de warmte beter wordt vastgehouden

- De zolder kan gebruikt worden als extra kamer

- Het is beter voor het milieu

 

Maatregel 3: Energieverbruik monitoren via app

Energieleveranciers bieden vaak een app die je inzicht geeft in je energieverbruik. Je hebt hiermee direct en gepersonaliseerd inzicht in je energieverbruik. Dit zorgt ervoor dat je meer controle hebt over je energieverbruik en duidelijk ziet wat de resultaten zijn van energie besparen. Zo word je niet geconfronteerd met een onverwacht hoge energierekening. Je krijgt vaak tips die bij jouw woonsituatie passen. Handig om te zien waarop je nog meer kunt besparen. Sommige apps van energieleveranciers zijn ook voor niet-klanten beschikbaar. Vaak heb je dan wel een slimme meter nodig of apparatuur van de energieleverancier. Als je liever niet de app van je energieleverancier gebruikt, dan kun je onafhankelijke apps downloaden, zoals de UMeter-app of EnergyFlip (voorheen Huisbaasje). Voor EnergyFlip heb je wel eenmalig een meetset van € 99,- nodig.

 

Maatregel 4: HR++ glas

HR++ glas is sterk isolerend dubbelglas. Je kunt veel warmteverlies voorkomen met dit glas. Er bestaat ook nog triple gas, dat nog veel beter is dan HR++ glas qua isolatie, maar ook dikker en zwaarder is. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om dit glas in het kozijn te plaatsen. Daarom wordt er vaak voor HR++glas gekozen. HR++ glas houdt ook nog eens goed het geluid van buiten tegen.

 

Duurzame maatregelen = waardestijging van je woning


Als je duurzame maatregelen treft, dan stijgt de waarde van jouw huis. Dit kun je meten met de unieke rekentool van het huisdossier. Weet je niet waar te beginnen? Het huisdossier heeft een ingebouwde adviestool voor het verbeteren van je energielabel op basis van jouw persoonlijke situatie. En je kunt nog eens de status en planning van verduurzamingsmaatregelen van je woning bekijken. Houd je woningverbeteringen bij en krijg direct inzicht in de waardestijging van je woning. Zo heb je alle relevante woninginformatie op één plek. 

 

Bekijk gerelateerde blogs