Hoe onderhoud je je buitenschilderwerk?

Je woning onderhouden - waar begin je?

Onderhoud

26/4/2022

Hoe lang gaat buitenschilderwerk mee? Dat is een vraag die schilders standaard krijgen. Maar vaak is er geen standaardantwoord, omdat de levensduur van schilderwerk van veel factoren afhankelijk is. Hierbij kun je denken aan het soort oppervlak, het type verf en het weer. Maar ook het onderhoud – en dus regelmatige controle – is belangrijk voor de levensduur van schilderwerk.

 

Hoe lang gaat schilderwerk buiten mee?

De belangrijkste factor bij het bepalen van de levensduur is de ondergrond. De meest gebruikte ondergrond voor buitenschilderwerk is hout, aluminium of stucwerk. Hout gaat het minst lang mee en aluminium het langst. Daarnaast speelt de zon een belangrijke factor. Het maakt namelijk veel uit als de verflaag in de zon staat of niet: een verflaag in de zon gaat op hout 3 tot 5jaar mee. Staat de verflaag niet volledig in de zon, dan gaat de verf op hout zo’n 4 tot 10 jaar mee.

Wanneer moet er opnieuw geschilderd worden?

Op deze vraag kan geen eenduidig antwoord worden gegeven, maar we kunnen je uiteraard wel meenemen in het gemiddelde. Je kunt erop rekenen dat je gemiddeld elke zeven tot tien jaar opnieuw moet schilderen bij een ‘normale’ woning. Als je het schilderwerk laat inspecteren en onderhouden, dan is het goed mogelijk dat de verflaag zo’n twaalf jaar mee gaat. Dit hangt natuurlijk ook af van het weer, de ondergrond, kwaliteit en locatie. Zorg ervoor dat je de juiste vakman hebt om je woning te laten schilderen. Want goedkoop is vaak duurkoop. Dan kun je al na vijf jaar de gehele woning opnieuw moeten schilderen.

 

Schilderwerk inspecteren

Inspectiebeurten van het schilderwerk zijn nodig om kritieke punten in de verflaag te verhelpen voordat ze schade veroorzaken. Beschadigingen, scheurtjes en dergelijke worden zo vroegtijdig gesignaleerd en direct behandeld. Hierdoor kan het niet uitgroeien tot grote schade aan de verflaag of de ondergrond.

Daarnaast zijn kleine (om het jaar) en grote (om de twee jaar) onderhoudsbeurten nodig voor schilderwerk. Je kunt dit zelf doen of laten uitvoeren door een schilder. Tijdens kleine onderhoudsbeurten wordt de grondlaag gecontroleerd en de delen die gevoelig zijn voor het weer worden opnieuw behandeld. Je kunt hierbij denken aan de onderkant van het kozijn. Daar komt bij regenval het meeste water terecht. Als een verflaag beginnende schade vertoont, dan zal deze worden gereinigd en geschuurd. Waar nodig zal een nieuwe laklaag worden aangebracht. Bij een grote onderhoudsbeurt wordt uiteraard meer gedaan. De gevoelige verflagen worden verwijderd door schrapen, afbranden of föhnen. Oneffenheden worden gerepareerd en waar nodig wordt een laag primer aangebracht. Daarna wordt alles gegrond met een laag voorlak en afgewerkt met aflak.

 

Houd de inspectie- en onderhoudsbeurten bij in het huisdossier

In het huisdossier kun je de inspectie- en onderhoudsbeurten inplannen. Heel handig, want zo weet je precies wanneer je schilderwerk geïnspecteerd moet worden. Naast het schilderwerk kun je ook andere onderhoudstaken en woningverbeteringen (zoals de aanschaf van zonnepanelen) inplannen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het huisdossier? Klik dan hier.

 

Bekijk gerelateerde blogs