Congres Duurzame inzet van bestaande bouw

Je woning onderhouden - waar begin je?

Nieuwsbericht

23/5/2022

Op 7 juli vindt het congres Duurzame inzet van bestaande bouw in het woningtekort plaats in congrescentrum De Werelt in Lunteren.

Waarom dit congres?

In het grote woningtekort is momenteel enkel oog voor het bijbouwen van nieuwe woningen. Dit moet inderdaad gebeuren, maar er gaat behoorlijk wat tijd overheen voordat dit gerealiseerd is. Bovendien zijn nieuwe woningen niet altijd betaalbaar voor starters en mensen met een middeninkomen. Daarom pleiten wij ervoor om niet alleen nieuwe woningen te bouwen, maar ook te kijken naar bestaande bebouwing.

Hoe kunnen we de levensduur van bestaande woningen verlengen? En hoe kunnen we gebruik maken van de leegstand in stadscentra? Hoe transformeren we voormalige kantoorgebouwen op een duurzame manier? Op donderdag 7 juli organiseert het huisdossier daarom het congres Duurzame inzet van bestaande bouw in het woningtekort. Het congres vindt plaats in congrescentrum De Werelt in Lunteren, een mooie duurzame locatie. Het programma heeft voldoende afwisseling in onderwerpen en interactie.

Interactief programma

Dagvoorzitter Lisa Peters zal ons door het plenaire programma leiden. We starten met twee key note lezingen. Allereerst zal prof. Henk Visscher van de TU Delft ons meenemen in de duurzame ontwikkeling van de woningvoorraad. Vervolgens vertelt Robbert van Dijk (Directeur Residential bij ASR Real Estate) over de rol van de institutionele belegger in de strijd tegen het woningtekort.

 

Daarna gaan we uiteen in twee parallelsessies. Je bepaalt zelf aan welke sessies je deelneemt. De eerste sessie is gericht op het stimuleren en faciliteren van woningonderhoud en verduurzaming. Fiona Hamberg van het Nationaal Warmtefonds en Frank Peters van de gemeente Rotterdam zullen als sessievoorzitters deze sessie begeleiden. Het begint bij bewustwording en voorlichting, maar zou meer inzicht ook helpen? De andere sessie die tegelijk plaatsvindt, is gericht op het duurzaam transformeren van gebouwen tot woningen. Hoe kan dit zo goed mogelijk worden aangepakt en wat levert het op? Deze sessie wordt begeleid door experts Shahid Talib van Heijmans en Jeff Kartanegara van CBRE GWS.

 

Na de lunch zijn er nog twee parallelsessies. Sessie 3 richt zich op het ontsluiten van woningdata. Leon Roseleur van Zorgeloos Vastgoed en Ron Saraber van Contakt Consulting gaan het hebben over o.a. data eigendom, kwaliteit en validatie. Sessie 4 tenslotte gaat over het betrekken van relevante partijen bij dit thema. Hoe krijgen we partijen actief en welke rol is er weggelegd voor de overheid? Vanuit hun expertise begeleiden Bernadette Verberne van KNB en Hans van der Heide van adviesbureau DWA deze sessie.

 

Na de parallelsessies komen we weer met zijn allen bij elkaar. In de plenaire discussie met de sprekers en sessievoorzitters staan we stil bij de key take aways en formuleren we conclusies. Shahid Suddle van het huisdossier en dagvoorzitter Lisa Peters sluiten de dag af met de next steps.

Aanmelden

Wil je ook meepraten en een verschil maken in de strijd tegen het woningtekort? Bekijk het programma en meld je aan via https://www.duurzameinzetbestaandebouw.nl/. Dit bericht delen in je netwerk wordt ook erg gewaardeerd.

 

Bekijk gerelateerde blogs